Så förvandlar du barnrummet till ett tonårsrum

Ut med det barnsliga och in med något mer vuxet.
Men att styla ett tonårsrum kan vara en prövning.
Här är bästa tipsen på hur du kan tänka – utan att det behöver kosta skjortan.

Tiden går fort när du har roligt. Eller har barn. Vips så har din lilla småtting blivit tonåring. I samma stund är det inte lika mysigt med de fina barntapeterna, gossedjuren på sängen eller disneyaffischerna på väggarna. Istället ska kanske kompisar få ta mer plats. Eller en tv och en dator. Men en utmaning kan också vara att komma överens om hur rummet ska se ut, mellan barn och föräldrar. Där de sistnämnda ofta står för notan.
– När man har små barn kan det räcka med att bara byta en tapet eller liknande. Men kraven blir ofta större med en tonåring. Då är det vanligt att göra om hela rummet, säger Andreas Granström på Happy Homes i Umeå.

Men det behöver inte bli så dyrt som många tror. Det finns massors av prisvärda produkter. Till exempel tapeter som håller hög kvalitet, men som kostar betydligt mindre än snittet. Likadant är det när det gäller golv och målarfärg.

Många yngre vill ha mörka tapeter – ibland allt i svart. Många föräldrar vill däremot ha något som håller i längden. Även när tonåringen blivit vuxen och flyttat ut.
– Men istället kan man kompromissa om en mörkare grå färg, som båda tycker är snyggt. Det är också vanligt med fondväggar och att lägga in textilmatta som golv. Det brukar gå hem i alla läger.

Kent och Malin Jonsson är ett par som nyligen har gjort om hemma. De har förvandlat ett pingisrum till ett trivsamt rum för barnen, där Emilia, 17, Anton, 16, och Gabriel, 13, kan hänga med kompisar, göra läxor, spela spel och sova över.

Tonårsrum – 5 fina tips

 1. Få hjälp med utbudet
  Happy Homes hjälper dig gärna att hitta det du söker. Det har skett en enorm utvecklingen av utbudet på billigare tapeter, men som ändå håller väldigt hög kvalitet. Ett sådant exempel är kollektionen Billy från Boråstapeter med ett pris på 209 kronor per rulle. Det kan jämföras med ett snittpris på andra tapeter på 379 kronor per rulle.

 2. Måla om möbler
  Tänk vad lite färg kan göra. Bara genom att måla om en sits på en pall eller benen på en säng så förvandlar du dina möbler till något helt annat. Passa på att måla tillsammans med din tonåring så blir det en rolig upplevelse för er båda.

 3.  Krångla inte till det med golvet
  I dag går det så lätt att lägga in golv att vem som helst kan göra det. Antingen med de populära klickgolven, som går att köpa till riktigt bra priser. Men även med textilmattor som är superhett. Gärna sådär lagom långhåriga som ger en mjuk och varm känsla. Som på hotell. Mmmm – vi gillar!

 4.  Måla på tapet
  Om tapeten i rummet inte är fullt av bubblor eller har fula skarvar är det lätt att måla på tapeten. Det finns massor av prisvärda färger att välja bland som både du och din tonåring garanterat kommer att gilla. Ett exempel är Becker Plast.

 5. Kombinera färger
  Många yngre vill ha väldigt mörka färger. Men passa dig för att måla ett helt rum för mörkt. Många väljer istället att kombinera olika färger med varandra för att ljusa upp en aning. Till exempel kan det vara klokt att måla ett par väggar i rummet gråa och ett par andra blåa.

De har valt att mixa enfärgade tapeter med blommiga. Dessutom har de målat om taket. Så här ser det nu ut hemma hos dem: