Så färgsätter du din fasad

Dags att måla om fasaden?
Grattis – nu kan du få det utseende du alltid har drömt om.
Men tänk på det här innan du färgsätter ditt hus.  

Vår bästa tid är snart här. I alla fall om du ska måla en fasad. Det är ofta gynnsamt väder för att måla under våren och tidigt på sommaren. Dessutom har just nu Happy Homes massor av bra erbjudanden på färg samtidigt som de kan vägleda och ge dig all hjälp du behöver inför att du ska måla.

Men börja med att ta del av några tips redan nu. Här är fem saker du bör tänka på när du ska bestämma kulör:

Hushälsa

 

Med Happy Homes tjänst Hushälsa får du hjälp med att ta reda på allt du behöver veta inför en målning av fasaden, till exempel om det finns fukt i fasaden, vilken färg ditt hus har målats med innan och vilken typ av färg som passar för dig. Du bokar Hushälsa i butiken på Happy Homes. Efter det kommer en färgexpert hem till dig och hjälper till.

 

Läs mer om Hushjälpen här

1 Anpassa färg efter omgivning

Hur din fasadfärg upplevs kan påverkas av både miljö och andra hus  i närheten. Tänk till exempel på att en vit fasad kan framhäva former och skuggeffekter. Något som kan passa i en viss typ av miljö, men som kan se väldigt malplacerat ut i en annan omgivning. Om majoriteten av hus i ditt kvarter är målade i vitt kan det vara idé att måla huset i en ljus kulör.

Provmåla alltid

Provmåla alltid för att se om färgen blir bra på din fasad. På Happy Homes finns speciella provmålningsburkar med färg som täcker tre till fyra kvadratmeter. Måla två varv så ser du hur din färg funkar i verkligheten och om du är nöjd eller behöva korrigera ditt färgval. Till exempel kan en röd kulör kännas väldigt behaglig på ett färgprov men upplevas alldeles för intensiv på en fasad.

Utomhusljuset påverkar

Det kulörprov du ser inne i färgbutiken kommer att se helt annorlunda ut när samma kulör målas upp på en stor fasad. Det naturliga utomhusljuset gör ofta att du upplever färgen som både kulörstarkare och ljusare än när du tittar på färgen inomhus. En färg ska ofta upplevas som ”smutsig” inomhus för att kännas behaglig på en fasad.

4 Tänk på hur du kombinerar färger

Om du till exempel målar ditt hus i vitt ska du undvika att ha flera olika nyanser av vitt, till exempel en vitfärg på knutarna och en annan vitfärg på fasaden, då den ena i kontrast till den andra kommer att se smutsig ut.

Lägg tid på detaljer

Måla fönsterbläcken, byt ut slitna stuprör och hängrännor. Det bidrar till att skapa en fräsch helhet. Glöm inte heller bort att måla husgrunden. Ett tips är måla den i en mörkare kulör än fasaden.

THOMAS LARSSON
SÄLJARE
HAPPY HOMES SKELLEFTEÅ
TEL: 0910-507 29
LIZELOTT NYGREN
SÄLJARE
HAPPY HOMES SKELLEFTEÅ
TEL: 0910-507 02