Bästa tipsen till dig som ska måla huset

Att måla kan vara hur roligt som helst.
Men också jobbigt – om du inte vet vad du gör.
Här är tipsen som gör dig till ett proffs och förvandlar arbetet till en skrattfest.

Ser ditt hus lite trött ut efter vintern? Om det var åtta till tolv år sedan du målade om fasaden senast är det dags att se över ditt hus igen.  Är du ute i tid slipper du kanske att skrapa huset och kan spara många timmars underarbete. Det är mycket att tänka på när du ska måla fasaden. Men lugn, det finns massor av enkla knep som underlättar ditt arbete.
– Med lite hjälp fixar du att måla om ditt hus på en helg. Använder du bra redskap och gör målningen steg för steg kommer det att gå som en dans, säger Lizelott Nygren, färgexpert på butiken Happy Homes.
Hon har ett specialknep som hon brukar dela med sig av till sina kunder – tumtricket.
– För att se om första varvet har torkat ordentligt brukar jag trycka med tummen på den nymålade färgen och vrida om. Blir det inte märken går det bra att måla nästa varv. Det funkar lika bra med tummen som med en fuktmätare.
Ett annat enkelt trick är att inte använda för stora hinkar med målarfärg i.
– Du ska ofta stå på stegar och balansera. Det är mycket smidigare att använda små burkar som är lätta att hålla i. Kan tyckas som ett banalt tips, men ändå är det många som inte tänker på det.

Så gör du målningen till en skrattfest

 • Ta hjälp av vänner: Kompisar, släkt, lagkompisar och barn. Är ni flera som målar fixar ni arbetet på en helg. Gör målningen till en social fest.

 

 • Bjud på mat och dryck: Lågt blodsocker är aldrig bra. Se till att hålla humöret på topp, både under och efter målningen. Bjud på mellanmål, god mat och dryck. Men se upp med alkoholhaltiga drycker, i alla fall om du vill få en snygg målning.

 

 • Spela musik: Brukar gå lättare att måla till musik. Låt alla som är med och målar bestämma låtar att måla till.

 

 • Köp många penslar: Se till att du har den utrustning som krävs för att alla som vill ska kunna måla, så blir hela arbetet effektivare och roligare.

 

Läs mer om Happy Homes här

Happy Homes bästa tips när du ska måla

 

 1. Gör ett noggrant underarbetet.  Räkna med att lägga cirka 80 procent av arbetstiden på förarbetet och resterande del på själva målningen. Är du flitig här blir slutresultatet bra.
 2.  Stryk på rikligt med färg. Snåla inte med färgen om resultatet ska bli bra. Stryk rikligt och var noga vid skarvar och ändträ.
 3. Använd tumtricket. Oftast behöver ditt hus minst två målerivarv. Låt det första lagret torka i cirka ett och ett halvt dygn. Men använd dig gärna av tumtricket. Om tummen inte blir kladdig när du trycker och vrider om på den nymålade fasaden går det bra att börja med nästa lager.
 4. Håll koll på vädret. Undvik solen. Blir väggen för varm kan färgen bubbla och släppa från underlaget. Se även upp med fukt. Fuktigheten ska helst vara under tolv procent, vilket du får reda på med hjälp av en fuktmätare. I övrigt bör temperaturen vara över fem grader. Många i Västerbotten passar på att måla tidigt i juni, både för att slippa insekter och för att vädret brukar vara gynnsamt då.
 5. Använd bra verktyg. Spara inte på kvaliteten. Till exempel påverkar kvaliteten på din pensel i högsta grad resultatet på din målning. Tänk även på att ditt underarbete går mycket snabbare med en bra skrapa. Ett annat tips är att tänka på säkerheten, det kan vara högt upp i nocken och med ordentliga ställningar minskar du risken för olyckor.
 6. Skydda håret. Keps skyddar inte bara mot solens varma strålar, utan är även bra att ha för att skydda håret. Färg i håret är mycket svårt att få bort.
 7. Kolla färgtypen. Är ditt hus målat med linoljefärg eller slamfärg tidigare är rekommendationen att fortsätta måla med samma färgtyp. Är du osäker vad du har för färgtyp kan kan du ta hjälp av Happy Homes Hushälsa.

 

Läs mer om Happy Homes här